BYD Seagull tillhör en ny generation av små och billiga elbilar

Kinesiska biltillverkaren BYD har nyligen klivit in i Sverige och de första leveranserna av BYD Atto 3 har kommit igång. Hemma i Kina har biltillverkarens satsningar på elbilar visat sig bli oerhört framgångsrik. Idag är BYD en av de största tillverkarna av elbilar i världen.

Medan andra biltillverkare lanserar större, lyxigare och dyrare modeller har BYD kommit till den punkten där man nu i allt större omfattning börjat rulla ut en ny generation mer kompakta elbilar. Redan 2021 kom den lilla elbilen BYD Dolphin.

Det senaste tillskottet är BYD Seagull som kommer ha premiär i Kina före sommaren. Genom Kinas ministerium för industri och informationsteknologi (MIIT) får vi nu en första tjuvtitt på Seagull.

Storleksmässigt blir Seagull drygt en decimeter större än Fiat 500e och Volkswagen e-up!. Den mäter 3780 mm i längd, 1715 mm i bredd och 1540 mm på höjden med en tjänstevikt på 1160 kg.

Den är utrustad med en liten motor på 55 kW (75hk) och får en toppfart på 130 km/h. Uppgifterna om räckvidd är lite mer osäkra, men förväntningen är att BYD kommer erbjuda två olika batterityper och storlekar.

Ny batteriteknik

BYD Seagull får delvis ett traditionellt litiumjon-batteri för det längre räckviddsalternativet och ett nytt natriumjon-batteri med kortare räckvidd. Särskilt utmärkande för natriumjon-batterier är att mineralerna i batteriet är mer vanligt förekommande. Det ger ett betydligt billigare batteri.

CATL ska i år lansera ett sådant batteri. Det ska både klara snabbare laddning och vara bättre på att hantera kyla än dagens ”billiga” järnfosfat-batterier.

Interiören i BYD Seagull.

Det finns inga exakta uppgifter om räckvidden i dokumentet från MIIT. Den tidigare mindre elbilen Dolphin erbjuder en räckvidd på 300 kilometer, då baserat på Kinas generösa körcykeln CLTC. Förväntningen är så klart att BYD har förbättrat tekniken och kommer kunna erbjuda minst samma räckvidd eller bättre.

Den förväntade prissättning i Kina är mellan 100 000 och 150 000 kronor.

Tydligt försprång

Det finns inga uppgifter om BYD Seagull kommer till Sverige. Men tanken på att BYD lanserar en ny generation kompakta elbilar visar på ett tydligt försprång mot många av våra europeiska tillverkare. De förväntas lansera sina nya kompakta elbilar först omkring 2025.

Om Seagull kommer till Sverige och Europa kommer våra lokala tillverkare säkert uppleva det här som en riktigt påträngande fiskmås-attack.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.