Tesla vill följa lagen och ska nu skylta om med rätt pris från start

Teslas prissänkningarna har under året skapat stora rubriker. Bland annat trillade bakhjulsdrivna basmodellen Tesla Model 3 ner under halvmiljoners-strecket. I alla fall vid en första anblick.

På Teslas webbplats står priset 497 990 kronor tydligt intill Tesla Model 3. Men det är inte vad man som kund får betala. Tillkommer gör nämligen en obligatorisk destinations- och dokumentavgift på 9180 kronor. Därmed blir det absolut lägsta priset för en Tesla Model 3 istället 507 170 kronor.

Det var något som Konsumentverket uppmärksammade. Myndigheten inledde därför en utredning och upplyste i förra veckan Tesla om att de måste ändra hur de visar sina priser. Eftersom avgiften är obligatorisk måste den också synas i steg ett.

Tesla har idag svarat Konsumentverket, och skriver i sin skrivelse att man tar till sig av kritiken och kommer ändra hur man visar sina priser. Destinations- och dokumentavgiften kommer framöver ingå i beloppet som visas på hemsidan.

– Vi bekräftar härmed att vi kommer att följa anvisningarna i ditt brev. Mer specifikt bekräftar vi att vi kommer att ändra den svenska hemsidan så att utgångspriset till höger på första sidan även inkluderar destinations- och administrationsavgift, skriver Teslas jurist Eirik Nakstad i ett svar till Konsumentverket.

Tesla förtydligar dock att det kan ta lite tid att få till ändringen på webbsidan på grund av utvecklingsresurser. Tesla har sex månader på sig att genomföra ändringen men hoppas att det ska gå snabbare än så:

– Vi kommer i alla fall att göra vårt bästa för att genomföra förändringen så snabbt som möjligt, skriver Eirik i brevet.

Destinations- och dokumentavgiften på 9180 kronor tillkommer på samtliga modeller Tesla erbjuder och ändringen kommer bli genomgående för alla modellerna.

Min branschkollega Peter Esse har också granskat ärendet:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.