Omotion bygger nytt i Lund – ska bygga 300 elfordon om året

Hösten 2021 lanserade Omotion sitt elfordon Omotion 2 som kan beskrivas som en öppen tvåsitsig trehjuling. Tillverkningen har fram tills nu skett på en gård utanför Lund.

Men nu har företaget startat bygget av en ny produktionsanläggning i Stångby, precis norr om Lund. Bygget kommer stå klart under den senare delen av hösten och kommer inkludera verkstad, montering, kontor och lager.

– Nu har vi säkrat en viktig pusselbit för vår fortsatta expansion. I de här lokalerna kommer vi att kunna bygga 300 fordon per år, berättar företagets grundare Ola Svensson.

Trehjulingen Omotion 2 har plats för två personer och väger 92 kilo. Den har en motor med en toppeffekt på 24 kW och ett batteri på 11 kWh som ska ge upp till 150 kilometer i räckvidd. En ombordladdare på 6,6 kWh ska kunna ladda fordonet med 90 procent på 90 minuter. De svenska priserna startar på 159 000 kronor.

Fram tills nu har Omotion 2 endast sålts i Sverige och Tyskland, men i veckan levererade Omotion också sin första trehjuling till Cypern. Företaget tittar också på alternativa försäljningsmetoder:

– Vi tror att uthyrning kan vara ett bra komplement till försäljning direkt till slutkund, förklarar Ola Svensson.

Första symboliska spadtaget till den nya anläggningen.

Ola berättar att etableringen i Lund känns som ett naturligt val:

– Vi som jobbar här har alla anknytning till Lund. Och här är nära till LTH, vilket är viktigt för oss eftersom vi har nära samarbete med främst reglerteknik-institutionen. Och även om vi befinner oss en liten bit utanför Lund så kan man enkelt ta sig hit med tåget, säger Ola Svensson.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.