Konsumentverket granskar Teslas vilseledande prisinformation

Tidigare i april sänkte Tesla återigen priserna på flera av sina elbilar. Denna gången trillade en av modellerna, Tesla Model 3 RWD, ner under halvmiljonspannet. I alla fall vid en första anblick.

Elbilsveckan som är Sveriges största podd om elbilar uppmärksammade i Avsnitt 14 att så egentligen inte var fallet. På samtliga modeller tillkommer alltid en destinations- och dokumentavgift på 9 180 kronor. Även om Tesla Model 3 är listad med ett grundpris på 497 990 kronor, så blir slutpriset i steg två 507 170 kronor.

Konsumentverket har nu inlett en utredning om ”vilseledande prisinformation” för hur Tesla väljer att visa upp sina priser. Myndigheten lutar sig bland annat mot prisinformationslagen som säger att ”prisinformation (ska) vara korrekt och tydlig.” Därtill måste obligatoriska avgifter alltid ingå direkt i priset.

– Konsumentverket har i sitt tillsynsarbete uppmärksammat att Tesla AB marknadsför sina bilar till ett pris utan att inkludera vad som verkar vara obligatoriska avgifter som alltid tillkommer vid kontantköp, skriver Konsumentverket i ett brev som skickades till Tesla den 17 april.

– Konsumentverkets bedömning är, som ovan nämnt, att Tesla AB:s destinations- och dokumentavgift är att anse som en obligatorisk avgift vid kontantköp och ska där anges som det totala priset på bilmodellernas förstasida, fortsätter Konsumentverket i sitt brev.

Tesla har fram till den 2 maj att svara på ärendet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.