Sverige behöver tre miljoner laddpunkter till 2050

Foto: andreas160578/Pixabay

Antalet elbilar ökar just nu snabbare än vad utbyggnaden av laddinfrastruktur gör. Det har gjort det trångt vid vissa laddare i sommar.

Enligt Energimyndigheten finns det idag 2 550 laddstationer med 13 800 laddningspunkter i Sverige. År 2025 kommer fler än 90 procent av alla nysålda bilar i Norden vara antingen elbilar eller laddhybrider.

En en beräkning gjord av Boston Consulting Group visar att Sverige kommer behöva tre miljoner laddpunkter fram till 2050. Den finns ett stort behov av laddinfrastruktur i bostadsrättsföreningar, vid arbetsplatser och längs med vägnätet.

– Det här kräver en betydande investering i infrastrukturen. Vår analys visar att det behövs tre miljoner laddpunkter enbart i Sverige för att klara elektrifieringen av fordonsflottan och därmed nå klimatmålen, säger Mikael Ternhult, Partner och Managing Director på BCG Stockholm och expert på bilindustrin.

Slutsatsen finns att läsa i den rapport som BSG tagit fram. Den avhandlar behovet i de nordiska länderna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.