Här är supereffektiva elbilen Mercedes CLA Class – ska få rekordlåg förbrukning och lång räckvidd

Mercedes ger nu en försmak på en helt ny elbilsfamilj. Det genom konceptet CLA Class som bygger på den nya elbilsplattformen MMA. Den tar med sig flera styrkor från Mercedes visionära koncept EQXX som hyllades för sin låga förbrukning.

Mercedes CLA Concept ger ett löfte om den rekordlåga förbrukningen 12 kWh/100 km. Det ska i sin tur ge en räckvidd på upp till 750 kilometer från ett förhållande vis litet batteri. Plattformen är baserad på ett 800-voltssystem och kommer erbjuda två olika typer av batteri.

Båda batterierna är koboltfria. Toppmodellen får anodteknik med kiseloxid medan instegsversionens batterier är baserade på litiumjärnfostat. Genom 800-voltsplattformen ska det vara möjligt att ladda med effekter på upp till 250 kW. Laddning i en kvart ska ge nog med energi för 400 kilometers körning.

– Den nya familjen är den första som vi utvecklat från scratch för att klara våra egna Ambition 2039 klimatmål. Då ska våra bilar ha netto-noll i CO2-utsläpp beräknat på en livscykelanalys. säger Mercedes-Benz koncernchef Ola Källenius.

Mercedes CLA Class kommer också ha stöd för tvåvägsladdning. På så vis kan bilens batteri fungera både som en energireserv för hemmet och som lastbalansering för elnätet.

Ny motor ger 93% effektivitet

Med konceptet demonstrerar Mercedes också sin helt nya och egenutvecklade drivlina med motor, transmission och elektronik. Motorn med en effekt på 175 kW (234 hk) är kopplade via en 2-stegstransmission och genom ”en ny styr-elektronik” kan den extremt höga energieffektiviteten uppnås.

Hela 93 procent av energin i batteriet når hjulen vid långkörningar. Konceptet CLA är bakhjulsdrivet, men den nya motorn kan också användas för fyrhjulsdrift för bilar i andra storleksklasser.

– Concept CLA Class är föregångaren för ett helt nytt helelektriskt segment av instegsmodeller hos Mercedes-Benz. Utbudet kommer att bestå av totalt fyra nya modeller. En fyradörrars coupé, en shooting brake och två fantastiska SUVar. Denna nya modellfamilj är inspirerad av en generation bilköpare som vill ha den där omisskännliga Mercedes-Benz-känslan, med fler funktioner, ännu större komfort och säkerhet och den mest avancerade tekniken, berättar Ola Källenius.

Banbrytande teknik

Concept CLA Class genomsyras av hållbara material genom hela sin konstruktion och interiör. Detta sträcker sig från nästan helt koldioxidneutralt stål, koldioxidreducerad aluminium till hållbart producerade och bearbetade läderklädsel samt klädsel gjorda av papper.

Ombord finns en helt ny digital arkitektur med ett ”chip-to-cloud”-baserat operativsystem som Mercedes utvecklat själva. Det ska ge nya möjligheter för att anpassa upplevelsen av bilen, öka komforten, säkerheten och ge bättre självkörande funktioner.

Interiört har Mercedes försökt skapa en rymlig och luftig känsla med ett estetiskt tema som ska visa det ytterst moderna. Resultatet är en tekniskt influerad interiör som möter minimalistisk elegans av skulpturell karaktär.

Kupéövervakning

Mercedes presenterar också ett helt nytt säkerhetssystem för om ett barn lämnas i bilen. Totalt samverkar ett 20-tal olika system som kan registrera närvaron av ett barn i bilen, om det lämnas där utan att också en vuxen befinner sig i bilen. Det skickar då ett varningssystem till förarens mobiltelefon.

Om temperaturen i bilen blir för hög startar den ett speciellt billarm samtidigt som luftkonditioneringen går igång. Den skickar också varningsmeddelanden till samtliga telefoner som är kopplade till bilen. Som en sista utväg går ett larm iväg direkt till räddningstjänsten.

Kommer till 2025

Mercedes väntas börja bygga sina första elbilar baserade på den nya plattformen lagom inför 2025. Under det kommande året lär vi få se de första produktionsklara bilarna vilket också inkluderar det här konceptet. De nya elbilarna ska Mercedes bygga i både Europa, USA och Kina.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.