Nya rekord för elbilen Mercedes Vision EQXX – körde 1 200 kilometer på en laddning

Tidigare i vår tog Mercedes konceptbilen Vision EQXX på en 1 000 kilometer lång tur från Tyskland, via Alperna och vidare till franska rivieran. Resan genomfördes med en imponerande låg förbrukning på 8,7 kWh per 100 kilometer.

Nu har Mercedes satt konceptbilen på prov igen. Denna gången var det dags att köra Vision EQXX från Stuttgart i Tyskland till Silverstone i Storbritannien – och denna gången var förutsättningarna mer gynnsamma med ett behagligt sommarväder och inga utmanande alpbestigningar.

Väl framme i Silverstone fanns det fortfarande nog med kraft kvar i batteriet för att ta ut bilen på en racingbana. Där körde Vision EQXX 12 varv, där bilen flera gånger nådde sin elektroniskt begränsade toppfart på 140 km/h.

När väl batteriet var slut hade Vision EQXX kört 1 202 kilometer på en laddning. Totalt tog körningen 14 timmar och 30 minuter. Den genomsnittliga hastigheten låg på 83 km/h med en medelförbrukning på 8,3 kWh per 100 kilometer.

I Mercedes Vision EQXX sitter ett batteri på ”mindre än” 100 kWh och en relativt liten motor med en totaleffekt på 180 kW. I kombination med god aerodynamisk form (0,17 cd) och smarta innovativa värme-och kylsystem lyckas Mercedes hushålla med energin.

Youtuber SuperCarBlondie har förresten nyligen haft möjlighet att kolla in konceptet. Det inslaget kan du se nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.