Så blir nya elbilar från BMW från 2025 – BMW nya 3-serien först ut

BMW visar nu upp sitt koncept Neue Klasse som ska visa vägen för märkets utveckling och ge en presentation av nästa generationen elbilar som kommer 2025. Det är fokus på elektrifiering, digitalisering och hållbarhet.

Designmässigt är det ett helt nytt formspråk med stora ytor med ”bara de mest väsentliga linjerna”. Den berömda njurgrillen finns kvar men har nu krympt på höjden men har istället blivit bredare och ansluter till lamporna på bilen.

Den nya elektriska drivlinan är BMW:s sjätte generation elbilsplattform och ska erbjuda nya nivåer av effektivitet och körglädje.

– 30 procent längre räckvidd, 30 procent snabbare laddning, 25 procent mer effektivitet. Neue Klasse representerar ett stort tekniskt språng som kommer att ta EfficientDynamics till nya höjder. Detsamma gäller dess design som inte kunde vara mer futuristisk, säger Frank Weber, styrelseledamot och ansvarig för utvecklingen.

– Med Neue Klasse har vi påbörjat den största investeringen i företagets historia. Vi skriver inte bara nästa kapitel av BMW. Vi skriver en helt ny bok. Det är därför Neue Klasse kommer att påverka alla modellgenerationer, fortsätter Frank Weber.

Kraftfulla hjulhus, en inglasad kupé och den branta framåtlutande ”hajnos”-fronten är alla karaktäristiska drag som BMW vill lyfta fram. Pricken för i:et är de 21-tums aerodynamiska hjulen med fälgar som hämtar inspiration från motorsporten.

Neue Klasse ger oss en tydlig inblick i hur framtidens modeller från BMW kommer att se ut med lansering 2025. BMW beskriver designen som tydlig, elegant och tidlöst. Det är den nya elektriska fordonsarkitekturen som öppnar upp för de nya möjligheterna som BMW ser.

– Designen på Neue Klasse är typiskt BMW och så progressiv att det ser ut som att vi hoppade över en modellgeneration, berättar Adrian van Hooydonk, chef för BMW Group Design.

Ny generation teknik

Nya Neue Klasse innebär också ett språng i teknik och kommer finnas i alla BMW:s modeller från 2025. BMW beskriver en interiör med fokus på både touchknappar och avancerad röstinteraktion.

Den inkluderar en head-up-display, kallad Panoramic Vision, som projicerar information i perfekt höjd för föraren över hela vindrutans bredd. Det kompletteras av en 3D-vy som aktivt samarbetet med körningen. Den visar information som assisterad körning och vägledning i form av 3D-animationer framför föraren.

Med en ny multifunktionsratt kan föraren styra innehållet samtidigt som denna håller ögonen på vägen, och händerna på ratten. Knapparna ger aktiv haptisk feedback, och arbetar i flera skikt.

En ytterligare viktig byggsten är den centrala pekskärmen med ett intuitivt gränssnitt. Den är bakgrundsbeslyst vilket ska säkerställa en hög upplösning, levande färger och stark kontrast oavsett de rådande ljusförhållandena.

Den första modellen som kommer stöpas ur Neue Klasse är en ny generation BMW 3-serie. Målet är att lansera en konkurrenskraftig och vettigt prissatt elbilen i ett premiumsegment.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.