Strejken: IF Metall ger sig på Tesla Superchargers

Idag uttalade sig Tesla för första gången om strejken som IF Metall inlett mot företaget. Tesla gjorde det klart för sig att man inte har några planer på att teckna ett kollektivavtal. Företaget menar att man idag har likvärdiga eller bättre avtal utan kollektivavtalet.

Det fick IF Metall att se rött och snabbt rada upp en ny rad stridsåtgärder mot Tesla. Först kom beskedet att LO-förbundet Fastighets kommer stoppa städningen i fyra av Teslas lokaler. Nu ansluter sig också elektriker anslutna till Elektrikerförbundet.

Det innebär att förbundets medlemmar inte kommer att utföra någon service eller reperationer av elanläggningar vid Teslas 12 verkstäder eller någon av Teslas 213 Supercharger-stationer.

”Om något går sönder kommer ingen att laga det”, skriver förbundet.

– Det är självklart för Elektrikerna att stödja IF Metall genom att varsla om sympatiåtgärder för att stödja IF Metalls medlemmar på Tesla och värna om den svenska modellen. Tesla måste acceptera spelreglerna på svensk arbetsmarknad och i Sverige kör vi med kollektivavtal, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson.

Sympatistrejken inleder Elektrikerna från och med 17 november 2023 klockan fem på morgonen.

Detta är en åtgärd som kan slå hårt mot alla Sveriges elbilister om laddinfrastrukturen går sönder och Tesla inte kan åtgärda det. Stora delar av Tesla Supercharger-nätverket är idag öppet för alla elbilister oavsett bilmärke och gör det möjligt att köra elbil över hela Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.