Stort intresse kring Apples elbil – och den finns inte ens

Konstnärlig tolkning av en enbil från Apple.

Strategic Vision har i sin årliga undersökning tillfrågat 200 000 nyblivna bilägare i USA om deras tankar kring deras bilar och allt som rör bilägandet i allmänhet.

Enkäten ställde också frågor om 45 företag (främst bilmärken) och för första gången inkluderade man också Apple och tankarna på en potentiell bil från den amerikanska techjätten.

Intresset visade sig vara stort. 26 procent svarade att de skulle ”definitivt överväga” att köpa en bil från Apple. Endast Toyota (38%) och Honda (32%) fick fler röster. Ford knappade in på 21 procent och Tesla på 20 procent.

– Det som borde oroa andra biltillverkare är att Apple genererar en större mängd kärlek än något annat bilföretag. Dubbelt så mycket som starka varumärken som Honda, Toyota och Tesla. Till exempel skulle över hälften av Tesla-ägarna ”definitivt överväga” ett framtida Apple-fordon; alla borde vara förberedda, säger Alexander Edwards, chef för Strategic Vision.

Apple vinner på kvalité. Hela 24 procent kryssade i den översta rutan ”I love it” när frågan om deras intryck av Apples kvalité ställdes. Det var långt fler än vad andra bilmärken lyckades nå.

Turerna kring en elbil från Apple har varit många. Vid vissa tillfällen har en elbil varit på gång. De uppgifterna har varvats av uppgifter om att projektet är skrotat. Ibland har det rört sig om endast autonom teknik för självkörande elbilar – och ibland har en komplett elbil varit tillbaka på ritbordet.

De senaste ryktena säger att Apple kanske kan lansera en elbil till 2025. Men på det stora hela är allt ganska oklart. Apples iPhone-montör Foxconn vill montera elbilar för andra bilmärken och det skulle kunna vara en given partner för Apple inom elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.