Foxconn visar upp koncept på två elbilar och en elbuss – vill bygga åt andra biltillverkare

Taiwanesiska Foxconn som monterar mobiltelefoner åt bland annat Apple har lanserat ett första koncept på tre eldrivna fordon. Det rör sig om två elbilar och en elbuss. De två elbilarna har fått namnet Model C och Model E. Och elbussen har fått namnet Model T.

Planen är inte att sälja bilarna själva. Istället vill man erbjuda att tillverka modellerna åt andra biltillverkare. Det här Foxconns sätt att visa upp att man kan utveckla och bygga elbilar.

Foxconn beskriver Model C som en aerodynamisk SUV med en räckvidd på upp till 700 kilometer. 0-100km/h klarar modellen på 3,8 sekunder. Modellen beskrivs som relativt kort med sina 4,64 meter på längden, och en hjulbas på 2,86 meter. Den är ungefär en decimeter längre än Volkswagen ID.4.

Trots sin längd ska den vara enkelt att navigera med i stadstrafiken. Dessutom ska den ha plats för fem sittplatser samt en tredje extrarad med ytterligare två sittplatser och generöst med förvaringsutrymme.

Model E är desto mer sportig och är designad i samarbeten med italienska Pininfarina. Den beskrivs som ett tekniskt innovativt lyxflaggskepp som riktar in sig på ett premiumsegmentet men med en mer resonabel prislapp.

De två motorerna i bilen producerar 750 hästkrafter och 0-100km/h ska den klara på 2,8 sekunder. Räckvidden är fullt tillräckliga 750 kilometer.

Bussen Model T har genomgått de tuffaste testerna i utvecklingsfasen. Den har genomgått 200 000 kilometer aggresiv körning och testats under 1000 timmar av ett professionellt testcenter. Batteriet är byggt för att klara temperaturer på upp till 400 grader. Räckvidden är 400 kilometer och maxhastigheten 120 km/h.

– Vi är inte längre den nya killen i klassen. Vi har successivt byggt upp en EV -leveranskedja och visat upp vår EV-hårdvara, säger Young Liu, ordförande för Foxconn Technology Group i ett pressmeddelande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.