Spanien får södra Europas största anläggning med ultrasnabba elbilsladdare

Spanska energibolaget Iberdrola har i partnerskap med Porsche öppnat södra Europas största station med ultrasnabba snabbladdare. Stationen är uppdelad i två delar på varsin sida om motorvägen A-70 i höjd med Elche strax utanför Alicante.

Anläggningen består totalt av fyra stycken 400 kW-laddare och 12 stycken 200 kW. Det ska göra det möjligt för 16 elbilar att ladda med full effekt samtidigt med el från förnyelsebara källor.

I partnerskapet med Porsche finns långtgående planer på att öppna totalt 35 nya stationer med ultrasnabbladdare runtom i Spanien. Målet är att tillhandahålla marknadens absolut snabbaste laddare med en effekt på minst 300 kW. 15 av dessa anläggningarna ska dessutom få avancerade energilagringssystem som ska göra stationerna mer effektiva.

– Iberdrola gör en betydande investering i den här typen av infrastruktur för att ge täckning till resor mellan städer. Det är innovativa anläggningar, lämpliga för alla typer av elbilar, som gör att batterier kan laddas på mycket korta tider, säger Raquel Blanco, chef för smart rörlighet hos Iberdrola.

Under de kommande åren ska Iberdrola investera motsvarande 1,5 miljarder kronor till att bygga fler laddpunkter för elbilar. Initiativet ska resultera i 150 000 laddplatser, både i bostäder och på företag, samt i städer och längs de större motorvägarna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.