Disneylands fossildrivna åkattraktion Autopia ska bli eldriven

På nöjesparken Disneyland i Kalifornien finns åkattraktionen Autopia där stora som små kan ge sig ut på ”på en oförglömlig roadtrip längs en miniatyrmotorväg”. Det i små bensindrivna(!) bilar.

Åkattraktionen öppnade 1955 och är ironiskt nog dessutom en del av utställningen Tomorrowland med fokus på framtiden: ”Hit kommer barn från hela världen för att drömma om framtiden”, skriver Disneyland om Tomorrowland.

Nu berättar Disneyland att man kommer att bygga om åkattraktionen och ersätta de små bensindrivna bilarna med eldrivna sådana istället.

– Sedan öppningen av Disneyland 1955 har Autopia förblivit en gästfavorit som är mest populär bland unga barn som får uppleva att köra bil för första gången. När branschen går mot alternativa bränslekällor har vi utvecklat en färdplan för att elektrifiera attraktionen, skriver Jessica Good, talesperson för Disneyland i ett mejl.

Los Angeles Times har också rapporterat om att uppgraderingen av attraktionen. Reportern Sammy Roth delar själv med sig av sina minnen om Autopia med orden:

– Luften doftade ofta ruttet. Trafiken var fruktansvärd, motorerna högljudda, de oljebefläckade vägbanorna fula och föråldrade, skriver Sammy Roth.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.