Rivian-chefen: Att inte köpa elbil blir snart som att bygga ett häststall år 1910

Rivian R1T och VD RJ Scaringe.

Rivian-chefen RJ Scaringe gör ett tufft uttalande mot bilar med förbränningsmotorer. I takt med att elektrifieringen går framåt, och skalfördelarna med växande produktionsvolymer nu börjat ge ett resultat hos biltillverkarna är skiftet oundvikligt.

– Fram till för inte så länge sedan var elektrifiering något man var tvungen att göra för att generera lite utläppskrediter och se ansvarsfull ut som företag, men de satsningarna var inte riktigt helhjärtade. Nu har de flesta stora fordonstillverkarna börjat förverkliga sina elektrifieringsstrategier på riktigt, säger RJ i en intervju med Heatmap. 

RJ menar att elektrifieringen har varit turbulent fram till nu. Något som inte har varit syftet, men politiska beslut har lett fram till att olika marknader tagit till sig elektrifieringen i en ojämn takt. Men det börjar nu stabilisera sig. Alla bilköparna har inte beslutat sig för att köpa en elbil idag, men kurvan med de som nu gör det pekar allt snabbare uppåt. Och de som redan köpt en elbil går sällan tillbaka till en bil med förbränningsmotor.

– Om du hade sagt till mig för bara några år sedan att Europa skulle åta sig att 100 procent av alla nya bilar skulle vara elektriska inom de närmaste 10 åren. Jag tror inte att jag skulle ha trott på det. Det är häftigt att se det, säger RJ.

Om fem eller tio år tror RJ att marknaden kommer att se helt annorlunda ut. Det kommer inte finnas något större värde i bilar med förbränningsmotorer.

Rivians VD RJ Scaringe.

– Sedan tror jag att verkligheten med att köpa ett förbränningsdrivet fordon men den lagstiftning som kommer är ungefär som att bygga ett häststall 1910. Det var bara konstigt. Tänk dig att köpa en Chevrolet Suburban 2030. Vad ska du göra med den? Om 10 år? Bensinstationerna kommer sakta att försvinna.

RJ tror att slutet för förbränningsmotorn på bred front blir mot slutet av det här årtiondet. Kurvan dit kommer inte bli linjär, den kommer att stiga allt snabbare för varje år som går nu. Antingen om man tänker på restvärdet, eller bara för att man inte vill sticka ut som den person som fortfarande kör bil med förbränningsmotor.

– Du köper en sak som absolut inte har någon framtid i vårt samhälle. Och kommer bara mer och mer att bli en kvarleva från det förflutna. Jag tror att vi är en produktcykel ifrån det som verkligen kommer driva konsumenternas efterfrågan, avslutar RJ.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.