Priset på elbilsbatterier sjunker igen

Priserna på batterier till elbilar är till stor del delvis baserade på produktionsvolymerna men också råvarupriserna. Under 2022 steg det genomsnittliga priset med runt sju procent jämfört mot 2021. Men nu vänder trenden återigen nedåt.

När BloombergNEF analyserat genomsnittskostnaden för ett litiumjonbatteripaket (NMC) ser man att priserna återigen gått ner till nya rekordlåga nivåer. Bedömningen är att ett batteripaket komplett med celler nu kostar 139 dollar per kWh. Det är en rejäl minskning mot för 10 år sedan när snittpriset låg på 780 dollar per kWh.

Av totalkostnaden för ett komplett batteripaket 2023 på 139 dollar är cellkostnaden 107 dollar per kWh. Med motsvarande förhållande för tio år sedan var cellkostnaden 535 dollar av totalen på 780 dollar.

De billigare så kallade LFP-batterier som är baserade på järnfosfat nådde i år för första gången under 100 dollar per kWh. I genomsnitt är LFP-tekniken 32 procent billigare än litiumjonbatteriet.

Kommer fortsätta sjunka

Analysen visar också att leverantörsleden förväntar sig att priserna på viktiga batterimetaller som litium, nickel och kobolt kommer att sjunka ytterligare under 2024. För ett litiumjonbatteripaket väntas priset nästa år sjunka till 133 dollar per kWh.

Teknologisk innovation och tillverkningsförbättringar kommer enligt analysen driva på ytterligare minskningar av kostnaderna under de kommande åren. Prognosen lyder 113 dollar per kWh till 2025, och ner till 80 dollar per kWh till 2030.

Via: BloombergNEF.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.