Pininfarina B95 blir världens dyraste elbil – men den är ganska vacker

Pininfarina Battista är en av världens snabbaste elbilar. Nu försöker italienska Pininfarina överträffa sig själva, och lanserar Pininfarina B95. En öppen supersportbil med plats för två. Men det kan bli svårt att lägga vantarna på ett exemplar. Pininfarina B95 kommer bara att tillverkas i 10 exemplar och den kommer dessutom med en hög prislapp på hela 52 miljoner kronor.

Det är så klart ett rejält kraftpaket. B95 har ett batteri på 120 kWh och fyra elmotorer som tillsammans producerar 1400 kW (1877 hk) med ett vridmoment på 2360 Nm. Det ska ta sportbilen från 0 till 100 km/h på under två sekunder, och toppfarten är över 300 kilometer.

När man väl dränerat batteriet kan det snabbladdas med effekter på upp till 270 kW, och att ladda från 20 till 80 procent tar runt 25 minuter.

Pininfarina vill med B95 förmedla sin designfilosofi Pura. Det handlar om att förenkla design, och skapa vackra silhuetter. Något som man också presenterade med suvkonceptet Pura Vision som visades upp i förra veckan.

Pininfarina får en interiör som är minst lika speciellt som utsidan. Det genom en skulpterad instrumentbräda med inslag av kolfiber och hållbart producerad läder. Skärmar, stolar, reglage och ”vindrutan” är placerade för att ge ett svävande intryck. Sportstolarna får samma läderklädsel som resten av kupén, förutom nackstöden som kompletteras av en exklusiv Pied de Poule Houndstooth-textil.

De 10 exemplaren av Pininfarina B95 kommer att tillverkas för hand. De första leveranserna är planerad till 2025 i samband med att den anrika designstudion Pininfarina, som numera ägs av indiska biltillverkaren Mahindra, fyller 95 år.

– Vår designfilosofi har renhet i hjärtat, ett kännetecken för den tidlösa designen av ikoniska fordon från Pininfarinas förflutna. Barchetta-siluetten känns omedelbart igen, men det var vår uppgift att göra den vacker. Blandningen av klassiska proportioner och utsökta detaljer har låtit oss skapa något riktigt speciellt, säger Dave Amantea, Automobili Pininfarinas Chief Design Officer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.