Snabbladdningstestet med 14 elbilar: Vinnaren laddar 100 km på 4 minuter

Pressbild: AutoBest

Räckvidd är sällan ett bekymmer på elbilar. Till vardags kör de flesta korta och lokala resor och med tillgång till en laddbox hemma eller på jobbet kan bilen laddas efter behov när du gör annat.

När man sedan ger sig ut på långresor är den faktiska räckvidden med dagens moderna elbilar sällan ett bekymmer heller. De kan med enkelhet klara av 30 till 40 mil vilket motsvarar tre till fyra timmar på motorvägen. Men när det väl är dags att snabbladda så varierar laddtiderna stort mellan olika bilmärken.

Därför har den oberoende organisationen AutoBest tagit sig an uppdraget att faktiskt testa det i EcoBest Challange. I den senaste utgåvan av testerna har man satt 14 elbilar på prov. Dessa är Aiways U6, BMW iX1, BYD Atto 3, Citroen e-C4 X, Hyundai Ioniq 6, Jeep  Avenger, Lexus RZ, Mercedes EQB, Nissan Ariya, Opel Astra, Polestar 2 (2023), Subaru Solterra, Tesla Model 3 och Volkswagen ID. Buzz.

Samtliga bilarna i testet laddades från 20 till 80 procent på en 350 kW snabbladdare. Snabbast laddade, kanske inte överraskande nog, Hyundai Ioniq 6. Intervallet tog endast 15 minuter. På bara fyra minuter fyllde man på med 100 km körsträcka.

Resultat: Snabbladdningstest på 14 elbilar

– Här kan vi leverera de förmodligen bästa nyheterna för de många miljoner bilister som fortfarande varit ovilliga till den tid som krävs för snabbladdning. I DC-testet slog vi ett rekord: 100 kilometer på bara fyra minuter! Den här tiden är en enastående prestation, kommenterar Dan Vardie, initiativtagaren bakom AutoBest och EcoBest.

Fotnot: Tiden för att ladda 100 kilometer är ett genomsnitt av hela laddningsprocessen eftersom laddningshastigheten inte är helt linjär under hela DC-snabbladdningen. Laddningen gjordes med uppvärmda batterier efter en längre resa vilket skapar ett realistiskt scenario där man laddar under en pågående resan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.