Laddar fullt på 6 minuter med ny batteriteknik

Brittiska Nyobolt säger sig ha gjort ett betydande genombrott för snabbare laddning av elbilar. Nu visar Nyobolt upp tekniken med en elbil som kan laddas fullt på mindre än sex minuter.

Den nya tekniken från Nyobolt ska ge mindre och lättare batterier vilket i sin tur innebär smidigare och effektivare elbilar med en lägre prislapp. Det innebär också lägre driftskostnader och ett minskat behov av råmaterial.

För att demonstrera tekniken har Nyobolt tagit fram en ny modern tolkning av Lotus Elise S1. Så klart med godkännande av dess ursprungliga designer Julian Thompson som varit högst delaktig i projektet. Lotus Elise är också förövrigt den bilmodell som Tesla använde när de byggde sin första elbil.

Nytolkningen har fått namnet Nyobolt EV och väger strax över ett ton och har ett batteri på 35 kWh. Den kan då laddas fullt på under sex minuter på dagens snabbladdare vilket ska ge en körsträcka på 250 kilometer.

– Batterier är inte längre den begränsande faktorn i utvecklingen av elbilar, skriver företaget, och tillägger att tekniken är ”tillverkningsbar och skalbar redan nu och kommer att göra det lika bekvämt att ladda som att tanka en bensin- eller dieselbil.”

Den snabba snabbladdningen ska inte heller ha någon påverkan på batteriernas livslängd. Nyobolts batteri har genomgått fler än 2000 snabbladdningscykler utan någon nämnvärd degradering. Tekniken är inte heller begränsad till små batterier, utan går också att använda på större batterier till lyxiga elbilar, el-lastbilar eller el-bussar. Även dessa skulle kunna ladda fullt på några minuter med megawatt-laddning.

Nyobolts teknik för snabbare laddning ska gå i produktion i början av 2024. Under hösten ska Nyobolt presentera tekniken mer utförligt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.