El-lastbilen Mercedes eActros 600 laddar snabbare än många elbilar

Mercedes eActros 600.

Mercedes nya el-lastbil ska klara 500 kilometer på en laddning och har världspremiär den 10 oktober i höst. Konceptet gick tidigare under namnet Long Haul men nu är det klart att den produktionsklara versionen kommer heta Mercedes eActros 600.

Mercedes avslöjar nu också fler detaljer om den produktionsklara lastbilen. EActros 600 får tre batteripaket med en total kapacitet på 600 kWh vilket då ska ge en räckvidd på upp till 500 kilometer. Batterierna är av typen järnfosfat (LFP) som karaktäriseras av att vara särskilt tåliga.

Just hållbarhet har varit en nyckel i utvecklingen av eActros-serien. Lastbilarna i serien är konstruerade för att klara minst 120 000 mil under en tioårsperiod.

Framdriften av dragbilen står två motorer för. De levererar tillsammans en kontinuerlig effekt på 400 kW och en toppeffekt på över 600 kW.

Den elektriska drivlinan är baserad på en 800-voltsarkitektur vilket ska säkerställa snabbare snabbladdning. En megawatt-laddaren ska kunna ladda det 600 kWh stora batteriet från 20 till 80 procent på under 30 minuter. Det innebär att eActros kan ladda på med nya mil snabbare än vad många eldrivna personbilar kan.

Karin Rådström, VD för Mercedes Trucks.

Mercedes-Trucks kommer att erbjuda en helhetslösning med fordonsteknik, rådgivning, laddinfrastruktur och tjänster för att göra övergången till eldrivna lastbilar så enkel som möjligt. Det ska säkerställa att åkerier kan minska sina kostnader men också bidra till ökad hållbarhet.

– eActros 600 kan ersätta majoriteten av diesellastbilarna i långdistanssegmentet, eftersom den sätter nya standarder när det gäller kostnadseffektivitet för våra kunder. Det erbjuder också en enorm potential för att minska CO2-utsläppen. Jag är övertygad om att denna lastbil kommer att bli det nya riktmärket för godstransporter på vägarna, berättar Karin Rådström, VD för Mercedes-Benz Trucks.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.