Volvo, OKQ8 och Skellefteå Kraft ska ladda el-lastbilar i nytt rikstäckande nätverk

En eldriven Volvo-lastbil laddar.

Nu går startskotten för OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars satsning på elektrifiering av tunga vägtransporter. Igår öppnade den första publika stationen som är en del av det rikstäckande nätverket i Halmstad.

Planen är att öppna 29 laddstationer med målet att bygga ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik. Stationen, belägen på Laholmsgatan 206, kommer vara tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men också för personbilar.

Platsen i Halmstad har två laddpunkter vardera med en 350kW kontinuerlig effekt. Varje plats i det tillkommande nätverket kommer att erbjuda två till fyra laddpunkter.

50% eldrivna lastbilar 2030

– Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. OKQ8 satsar på supersnabbladdare för tung trafik för att skapa bättre förutsättningar för en ökad tillgång till snabbladdning. Halmstad har ett strategiskt viktigt läge vid kusten i södra Sverige och perfekt för lastbilar som transporterar gods till och från södra och västra Sverige, samt till Danmark och norra Europa, säger Helen Axelsson, Direktör B2B Sales OKQ8.

Transportsektorn och fordonstillverkarna räknar med att över hälften av nyförsäljningen av tunga lastbilar kommer att bestå av batterielektriska fordon år 2030.

– Transportbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp och vi är därför övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, fortsätter Helen Axelsson.

De tre aktörerna har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera nätverket för den tunga trafiken. Stationerna kommer att placeras både vid OKQ8:s anläggningar och vid Volvo Lastvagnars återförsäljare.

-Vi är ledande inom elektrifiering av tunga transporter i Sverige, och är mycket glada över denna nya milstolpe. För att köra transporter hållbart på el behöver antalet laddstationer öka i Sverige. Med denna satsning vill vi att alla lastbilskunder ska kunna ladda runt om i landet. Vi lanserar samtidigt en ny laddtjänst, som är öppen för alla lastbilsmärken. Den gör det enkelt för åkerier att hitta och använda laddplatserna, berättar Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.