Nu är första STCC-Teslan klar – redo för stadslopp i Helsingborg och Göteborg

STCC-Teslan visas upp för första gången.

STCC fick ställa in årets säsong då de eldrivna bilarna som skulle köra i loppet inte blev klara i tid. Nu kan STCC meddela att den första nya bilen är klar. Den visades upp igår inför en publik under Newsrace på Ring Knutstorp.

– Äntligen! Nu börjar pusselbitarna falla på plats och detta är en stor dag för samtliga involverade när vi äntligen kan avslöja vår första färdiga STCC-bil av den nya elektriska generationen, säger Micke Bern, vd för STCC.

Bilen som är baserad på en Tesla Model 3 är konstruerad av företaget EPWR. Den är bakhjulsdriven och har en motor som levererar 550 hästkrafter. I samtliga tävlingsbilarna sitter ett batteri på 45 kWh. Toppfarten är runt 300 km/h och de ska klara 0 till 100 km/h på under tre sekunder.

Bilen har en exteriör i rå naturkomposit som är ett högpresterande naturfiber som bland annat används i Formel 1. Samtidigt är det lika hållbart som kolfiber, men med en betydligt lägre miljöpåverkan.

Bilarna som används i STCC är baserade på respektive modells originalchassi. De modifieras sedan för tävlingsbruk av EPWR. Förutom Tesla Model 3 kommer EPRW även bygga STCC-bilar av BMW i4, Cupra Born och Volkswagen ID.3.

– Medan det nog inte har undgått någon att vi har haft en tuff period med förseningar, så är vi glada över att äntligen kunna inleda leveranserna av en helt ny generation av spektakulära och hållbara tävlingsbilar, säger Micke Jansson, vd för EPWR.

– Vi levererar de första bilarna till STCC under de kommande veckorna som sedan levererar vidare till teamen. Nu ser vi fram emot de kommande testerna på svenska banor där vi kommer att kunna samla in en stor mängd data i vårt ständiga utvecklingsarbete inför 2024 och vidare, fortsätter Micke Jansson.

Redo för 2024

De nya bilarna kommer att tävla vid nästa års säsong av STCC. Tiden för loppet presenterar STCC senare i år. Klart är att det blir en blandning av stadstävlingar i Helsingborg och Göteborg samt lopp på flera traditionella banor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.