100% tull på elbilar från Kina kan bli aktuellt i USA

USA:s president Joe Biden väntas på tisdag i nästa vecka att tillkännage nya handelstullar mot Kina. De nya tullavgifterna kommer bland annat drabba elbilar, rapporterar Wall Street Journal. Det handlar inte heller om någon liten avgift.

Idag får kinesiska elbilar betala 25 procent i tull, samt ett tillägg på 2,5 procent precis som alla utländska importer av bilar. Nu ska tullavgiften fyrdubblas. Det innebär att kinesisak elbilar kommer att få betala 100 procent i tull. Något som alltså kommer dubbla priset på bilarna.

Nya höga avgifter kommer också gälla för råmaterial, halvledare, batterier och varor kopplade till solpaneler, enligt personer insatta i frågan. Vita Huset har avböjt att kommentera uppgifterna.

Genom tullar har USA lyckats hålla de kinesiska elbilarna på avstånd i en helt annan utsträckning än vi i Europa. För USA handlar det om att behålla jobben i viktiga industrier, så som landets bilindustri.

Flera utländska biltillverkare, däribland Polestar, ska i allt större utsträckning lokalisera sin produktion för den amerikanska marknaden. Bland kommer produktionen av Polestar 3 ske lokalt i USA från mitten av detta året.

– Istället för att korrigera sina felaktiga metoder, fortsätter USA att politisera ekonomiska handelsfrågor. Att höja tullarna ytterligare är att förvärra skadan som redan sker, kommentera Lin Jian, en talesman för Kinas utrikesministerium.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.