Nissan har sålt en miljon elbilar

Nissan meddelar idag att man firar en jämn och fin milstolpe. Sedan lanseringen av sin första elbil Nissan Leaf i 2010 har man nu sålt en miljon elbilar. Av dessa är 650 000 Nissan Leaf.

Nissan Leaf var under många år den bästsäljande elbilen på flera marknader. Ett kompakt format och ett relativt lågt pris gjorde den attraktiv. 2022 lanserade Nissan också sin nya SUV Nissan Ariya samt den kompakta ”kei-bil” Sakura i Japan.

En miljon elbilar är ett stort tal – men för att nå dit behövde Nissan 13 år. Det gör det till Japans största elbilsproducent men det går också att ställa i kontrast till Tesla som tillverkade närmare 900 000 elbilar bara under första halvan av detta året.

Nissans ebilar.

Flest elbilar har Nissan levererat i Europa. Det rör sig totalt om 320 000 stycken, där den överhängande delen då är Nissan Leaf. På hemmamarknaden i Japan har Nissan levererat 230 000 elbilar, och lika många har levererats till Kina. Till Nordamerika har Nissan levererat 210 000 elbilar.

19 nya elbilar på gång

Nissan har tydliga ambitioner på att lansera flera nya elbilsmodeller under de kommande åren. I sin långsiktiga strategi ”Ambition 2030” beskriver Nissan en plan på 19 nya elbilsmodeller fram till 2030.

De nya elbilarna inkluderar i en allt större utsträckning egenutvecklade komponenter och drivlinor vilket ska sänka produktionskostnaderna. Satsningen inkluderar också ett egenutvecklat solid state-batteri med lansering 2028 som ska ge högre energitäthet, snabbare laddning och göra batteriteknik billigare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.