Grafik: Så blev elbilar främsta bilvalet i Sverige

Under juni passerade försäljningen av elbilar en viktig milstolpe i EU. För första gången gick elbilen nämligen om dieselbilen. Under juni var 15,1 procent av alla nya bilar en elbil, vilket kan jämföras med dieselbilen som knep en andel på 13,4 procent. Fortsatt störst är dock bensinbilen i EU.

Men i Sverige ser det helt annorlunda ut. I Sverige gick elbilarna om dieselbilarna redan för två år sedan. Och för ett år sedan passerade också elbilarna de bilar som drivs av bensin. Sedan dess har elbilar vara den populäraste biltypen.

Trafikanalys redovisar månadsvis registreringen av nya bilar, fördelat på drivmedelstyp. I grafiken går det tydligt att se skiftet som pågår, och hur den tagit fart under de senaste åren. Både bensin och diesel tappar andelar i takt med att elektrifieringen fortsätter.

Den svenska statistiken ger en tydlig föraning om hur utvecklingen också kommer fortsätta i EU som ligger ungefär två år efter den svenska utvecklingen. Den svenska utvecklingen kommer så klart också att fortsätta uppåt, även om 2024 kan bli ett turbulent år för svensk bilförsäljning. En sådan dipp kommer dock vara kortvarig, och 2025 kommer det ta fart igen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.