Så ska Nissan ska sänka kostnaderna på elbilar

Årets hoppfulla trend inom elbilar börjar bli tydlig. Biltillverkarna satsar i allt större utsträckning på att sänka kostnaderna på elbilar. Tesla presenterade i förra vecka planerna på en ny generation elbilsplattform som ska sänka kostnaderna med 50 procent.

De traditionella biltillverkarna som Ford och Stellantis kommer på kortare sikt att satsa på elbilar med den billigare LFP-batteritekniken. Hos Volkswagen är fokuset riktat mot mer egenutvecklad teknik.

Nu ställer sig också Nissan till skaran biltillverkare som markant vill sänka kostnaderna på sina framtida elbilar. Nissan presenterade idag sitt nya tillvägagångssätt för utvecklingen av elektrifierade drivlinor.

Metoden kallar man X-in-1. Den ska minska utvecklings- och tillverkningskostnaderna med upp till 30 procent fram till 2026. För elbilar har Nissan utvecklat en 3-i-1-prototyp av drivenheten som flätar samman motorn, växelriktaren och reduceraren.

De tre komponenterna ska också kunna återanvändas i Nissans hybridserie e-Power. För hybridserien har Nissan utvecklat en 5-i-1-teknik som nyttjar samma tre komponenter utöver ytterligare två specifika för hybridserien.

Det skapar synergier och ytterligare besparingar. De nya drivenheterna kommer också spara både vikt och utrymme vilket också ska ge förbättrad prestanda.

Nissan går inte in på detalj när den nya prototypen går i produktion, men troligtvis runt mitten på det här årtiondet. Nissans långsiktiga plan Nissan Ambition inkluderar 19 nya elbilsmodeller globalt fram till 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.