Nio presenterar snabbare snabbladdning och ny batteribytesstation

På julafton visade Nio upp den nya eldrivna coupésuven Nio EC7 och en ny generation Nio ES8. Men det var inte bara elbilar som stod i fokus under evenemanget Nio Day.

Nio presenterade också sin tredje generationen batteribytesstation som ska göra det möjligt att göra fler batteribyten på kortare tid. Idag tar det ungefär fem minuter att byta ett batteri och den nya stationen ska minska den tiden med ungefär 20 procent.

De nya stationerna som numera rymmer 21 batterier ska kunna klara upp till 408 byten per dygn. Det är en ökning med 30 procent mot förra generationen. Till sin hjälp har stationen bland annat två lidar-sensorer som ska ge en mer exakt koordination mellan bilen och stationen.

Den nya stationen ska också kunna plocka energi ur batterierna som ligger lagrade för att hjälpa till att avlasta energinätet under effekttoppar.

Snabbare snabbladdare

Utöver batteribytesstationer bygger Nio också egna snabbladdare. Idag har Nios snabbladdare en kapacitet på upp till 150 kW. Under evenemanget visade Nio också upp en ny generation av snabbladdare.

De nya snabbladdarna ska kunna ladda med upp till 500 kW med en strömstyrka på 650 A. Det ska göra det möjligt att ladda ett batteri på 100 kWh från 10 till 80 procent på ungefär 20 minuter.

De nya snabba snabbladdarna kan defintivt tolkas som en direkt motdrag till de snabbladdare som Xpeng presenterade tidigare i år. Xpengs nya supersnabbladdare ska kunna ladda med upp till 480 kW. På nya elsuven Xpeng G9 innebär det att det blir möjligt att ladda från 10 till 80 procent på omkring 15 minuter.

Hur ett batteribyte går till på dagens generation av Power Swap-stationer kan du se i videon nedan där jag kör en Nio ET7 från Göteborg till Stockholm:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.