NAF/Motor: Vinterns räckviddstestet El Prix 2024 bjöd på överraskning

Norska bilorganisationen NAF och Motor.no har precis klarat av sitt årliga vinterräckviddstest El Prix. I årets upplaga deltog 23 nya elbilar och den som imponerande mest och plockar hem segern var nykomlingen HiPhi Z.

– Tesla har dominerat våra räckviddstester sedan 2020. Idag har HiPhi Z slagit Tesla Model 3 när det gäller räckvidd, säger Nils Sødal, senior kommunikationsrådgivare på NAF.

HiPhi Z har en officiell WLTP-räckvidd på 555 kilometer men kom hela 522 kilometer i räckviddstestet. Det kan jämföras med Tesla Model 3 som kom 441 kilometer men har en WLTP-räckvidd på 629 kilometer. HiPhi Z var den bil i årets El Prix med minst avvikelse från angivna WLTP. Och det är just det som är det viktigaste kriteriet i NAF:s räckviddstester.

– I räckviddsdelen av El Prix vintertid är vi måna om de bilar som levererar minst avvikelser jämfört med de officiella mätningarna. Här var HiPhi klart bäst idag, förklarar Nils Sødal.

Kia EV9, Nio EL6 och Xpeng G9 lyfts fram som tre familjebilar som imponerade i räckviddstesterna också. De var helt klart bäst i sitt segment med en avvikelse på endast 12-13 procent.

Bilarna i testet avgick samtidigt från Oslo och körde på en förbestämd slinga norrut. Temperaturen låg på mellan 2 och 10 minusgrader.

Viktigare med snabb laddning

Men man ska inte heller helt och hållet stirra sig blind på räckvidden. En annan viktig gren i testerna är laddningshastigheten menar NAF. Om en bil kan komma ut snabbt på vägen igen kan den ändå vara betydligt snabbare på långresan även om räckvidden inte är längst.

Därför kommer andra etappen i vintertesten att bli just ett laddningstest. Resultatet från laddningstesterna kommer redovisas inom kort.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.