Lite tyngre start på året för elbilar – även om volymerna ökade

Den totala andelen elbilar steg marginellt i januari i år, jämfört med samma period i fjol. Under januari var 28,4 procent av alla nya bilar en elbil. Sett till antalet blev det 5251 stycken vilket ändå är en betydande ökning mot fjolåret då det registrerades 4229 elbilar i januari. Så visst blev januari ett uppsving siffermässigt. Det visar fordonsstatistik från Transportstyrelsen som Car.info summerat.

Sett till den historiska utvecklingen vi kunnat uppleva de senaste året så blev det kanske inget jätteskutt mot tidigare år. Men det kan ha sin förklaring. Det är privatmarknaden som blivit kall, och det till direkt följd av högre räntor men också högre leasingkostnader efter att elbilsbonusen slopades 2022.

Det har en betydelse där förhållandet mellan privatkunder och företagskunder tidigare har varit förhållandevis jämn. Nu stod företagskunderna för åtta av tio elbilar under månaden enligt branschorganisationen Mobility Sweden. Om privatmarknaden fortfarande hade varit lika stark hade elbilsandelen varit betydligt högre.

– Det är för tidigt att dra för stora slutsatser efter årets första inledande månad, men den långsiktiga trenden med en iskall privatmarknad för elbilar håller i sig. Här behövs styrmedel från regeringen för att återigen få fart på marknaden, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden. 

Topplista elbilar januari 2024

ModellAntal
Tesla Model Y593
Volvo XC40567
Volvo C40344
Volkswagen ID.4288
Audi Q4 e-tron286
Volvo EX30274
Polestar 2214
Volkswagen ID. Buzz172
Nissan Leaf164
Kia EV9159
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.