Mjölby ska få Europas första laddstation med megawattladdning

Tekniska verken och energibolaget MSE har i samarbete med Scancia och Mjölby kommun nu påbörjat bygget av framtidens laddplats för tung trafik. Den planerade stationen belägen vid Mjölby Västra trafikplats kommer bli den första stationen i Europa med megawatt-laddning och den nya MCS-standarden.

Stationen som får namnet ChargeLab Mjölby blir också en pilot för innovation och utveckling vad gäller smarta elnät. För att möta kravet på den höga effekten som stationen kräver kommer ett energilager på 4 MWh att installeras på platsen. Det kommer avlasta elnätet men också bidra med effekt ut på nätet vid behov.

MCS-standarden står för Megawatt Charging System och är en laddstandard som är under utveckling med fokus på primärt tung trafik. Med den höga laddeffekten ska det bli möjligt att ladda nästa generationen eldrivna långtradare på bara 45 minuter.

– Det känns fantastiskt bra att sätta spaden i backen för ett projekt som är så viktigt, både för transformationen av transportsektorn och för våra framtida elnät. ChargeLab Mjölby kommer att bli en plats där vi både driver utveckling och skapar klimatnytta, säger Michael Fahlström, vd för MSE (Mjölby-Svartådalen Energi) och affärsområdeschef Värme och kyla på Tekniska verken.   

Här invigs bygget av ChargeLabs banbrytande laddstation.

Rastplatsen i Mjölby är vald för sitt strategiska läge med 4,5 timmars körning från kontinenten. Det gör det till en naturlig plats för yrkeschaufförernas obligatoriska rast.

– Vi har ett fantastiskt logistikläge och det här ligger helt i linje med vårt klimatarbete. Så självklart vill vi vara en del i denna förändring, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun.

Planen är att stationen ska öppna i juni 2024. Den kommer då ha åtta snabbladdare som följer CCS-standarden och två pilotladdare som följer MCS-standarden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.