Tesla säljer bättre än 19 konkurrenter tillsammans i USA – övriga slåss om spillror

Teslas elbilar säljer långt mycket bättre i USA än konkurrenternas elbilar. På en marknad där det idag finns 103 olika elbilar att välja mellan så dominerar Tesla Model Y och Model 3 flera gånger om.

Teslas övertag är så stort att Tesla under första halvan av 2023 sålde fler elbilar än vad sina 19 närmsta konkurrenter gjorde tillsammans. Under perioden sålde Tesla 352 291 elbilar. På andraplats kom Chevrolet med 34 943 elbilar och Ford på tredjeplats med 26 849 elbilar.

– De etablerade biltillverkarna lanserar flera nya elbilar i USA och satsar miljarder dollar på nya elbilar och batterifabriker. Men få av dem förutom Teslas Model Y och Model 3 säljer i tillräckligt stora volymer för att stödja en fullskalig monteringsfabrik, skriver Reuters i en analys.

Antal sålda elbilar i USA, januari till juni 2023.

Konkurrenterna får dras med lägre marginaler, och i vissa fall rena förluster medan de skalar upp sin elbilsproduktion. I en rapport från Cox Automotive framgår det att konkurrenterna har tagit vissa marknadsandelar genom åren. Men förutom Tesla så finns det ingen som har mer än 10 procent av marknaden. Tesla står för ungefär två tredjedelar av alla sålda elbilar i landet.

Det är tydligt att Tesla har det lättare och i större utsträckning har kunnat sänka sina priser, och ändå bibehålla goda vinstmarginaler. I USA har det genomsnittliga priset på en elbil i USA fallit till 53 376 dollar i juli, jämfört med nivåer närmare 70 000 dollar för ett år sedan. En utmaning för de tillverkare som inte lyckats få upp sina volymer på lönsamma nivåer.

Bästasäljande elbilar i USA, januari till juni 2023.

Den absolut bäst säljande elbilen i USA är Tesla Model Y med närmare 200 000 sålda enheter under första halvan av 2023. Det följt av Tesla Model 3 med 105 000 enheter. På tredjeplats kommer Chevrolet Bolt som sålts i 35 000 exemplar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.