Lexie Alford blev först med att köra jorden runt i en elbil

Lexie Altford vid målgång, och när hon laddade mitt i öknen.

Igår var det officiell premiär för Ford Explorer i Sverige. Det hela sammanföll dessutom med ett rekordförsök tillsammans med äventyraren Lexie Alford. Hon har nämligen kört den nya elbilen jorden runt, och innehar därmed nu det officiella rekordet att vara den första personen att ha rest jorden runt i en elbil.

När Lexie Alford korsade mållinjen i Nice igår var det i en konvoj av flera ikoniska Ford-bilar som följde henne, och några av biltillverkarens nuvarande modeller. I nya Ford Explorer korsade Lexie sex kontinenter, körde genom 27 länder och avverkade mer än 30 000 kilometer, allt enbart på el.

Bland utmaningarna fanns strömavbrott i Afrika, bristen på laddningsinfrastruktur i Atacamaöknen i Chile, orörda vägar, bergspass och iskalla förhållanden.

– Vi är stolta över att lansera den här nya helelektriska personbilen speciellt designad för Europas vägar och kunder, men som uppenbarligen även är kapabel att ta dig över hela världen, sa Jim Farley, VD för Ford vid målgången.

Här mottog Lexie sitt diplom på det officiella världsrekordet.

Bilen som Lexie körde under utmaningen var en förproduktionsversion av den Ford Explorer som nu finns att beställa. Under resans gång användes en mängd olika laddningslösningar från 2,2 kw AC-vägguttag till DC-snabbladdare och portabla batteripack.

– På detta episka äventyr träffade jag otroliga människor från jordens alla hörn och upplevde 27 vackra länder bakom ratten. Men den här resan kom med en unik uppsättning utmaningar, berättar Lexie, som också har världsrekordet att vara den yngsta personen att besöka alla länder i världen.

Lexie återskapade Aloha Wanderwells resa, den första kvinnan att köra jorden runt i en bil.

– Det har varit en ära för livet att få förtroendet av Ford att resa runt jorden i den elektriska Explorer, som har varit mitt hem under de senaste sex månaderna. Jag hade som mål att tänja på gränserna för vad som är möjligt att göra med en elbil och jag är stolt över att säga att jag har gjort det, tillägger Lexie.

Relaterad läsning: Svensk säljstart för Ford Explorer – så mycket kostar nya elbilen.
Ur arkivet: Lexie Alford ska köra jorden runt i en elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.