Ford skjuter på elektrisk jättesuv till 2027 – väntar in kunder och batteriteknologi

Ford meddelar nu att man gör en stor förändring i sina planer framåt på den amerikanska marknaden. Fokuset på ett lansera en stor eldriven SUV till 2025 skjuts på framtiden. Istället kommer den att lanseras först 2027.

Ford vill vänta in att konsumentmarknaden för treradiga elbilar ”ska mogna” men ser också förseningen som en positiv möjlighet att kunna vänta in ny batteriteknologi som i sin tur kommer ge ett större mervärde till kunderna.

– Vårt genombrott, nästa generations elbilar kommer att vara nya från grunden och helt mjukvaruadefinierade med ständigt förbättrade digitala upplevelser och en mängd potentiella tjänster, säger VD Jim Farley.

Sjusitsig SUV från Ford.

Elpickup kommer 2026

Ford har också presenterat planerna på en ny eldriven pickup. Uppbyggnaden av monteringsutrustningen inför den serieproduktionen pågår vid Tennessee Electric Vehicle Center, skriver Ford. Målet är att starta kundleveranser av ”denna nästa generationen el-pickup 2026”.

Små billiga elbilar i massiva volymer

Som tidigare kommunicerat bekräftar Ford också att man arbetar på ytterligare helt eldrivna modeller. Bland annat har ett fristående specialistteam baserat i Kalifornien fått uppdraget att ta fram en elbilsplattformen som ska ge mindre, billigare och lönsammare elbilar med potential att nå stora produktionsvolymer. Det arbetet startade teamet 2023 och kommer också fortsätta framåt.

Parallellt med satsningarna på elbilarna så meddelar Jim också att Ford kommer att utöka sina satsningar på hybrider, det för att kunna erbjuda ett fullt elektrifierat utbud till 2030.

– Som det andra största elbilsmärket i USA under de senaste två åren har vi förbundit oss att skapa en lönsam elbilsverksamhet och att använda kapital på ett klokt sätt för att erbjuda en kombination av bensin- hybrider och helt eldrivna fordon vid de rätta tidpunkterna, förklarar Jim Farley.

Ford vidhåller ändå att man fortsätter att investera brett i elbilar med målet att kunna erbjuda ett så komplett och brett produktutbud som möjligt. Bland annat ska fabriken Oakville Assembly Plant i kanadensiska Ontario helt omvandlas från en fabrik som idag bygger bilar med förbränningsmotorer till att tillverka elbilar. Det med start under detta kvartalet. Det är här som Ford planerar att bygga den kommande treradiga jättesuven.

Parallelt arbetar Ford också med att bygga batterifabriker i Michigan, Tennessee och Kentucky.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.