Lexie Alford ska köra jorden runt i en elbil

Lexie Alford intill sin Ford Explorer.

Lexie Alford innehar titeln som den yngsta personen i världen som har besökt alla världens länder. Hon var då 21 år gammal. Nu, vid 25 års åldern, ger hon sig ut på ett nytt äventyr. Hon ska köra jorden runt i en elbil.

Det hela är ett samarbete med Ford och hon kommer då köra Fords nya elbil Ford Explorer. Under sitt äventyr kommer Lexie köra genom fler än 30 länder och sex kontinenter. Vilket också förhoppningvis ska ge henne det officiella världsrekordet att bli den första som kört jorden runt i en elbil.

Som sin förebild har Lexie den då 16-åriga Aloha Wanderwell som år 1922 påbörjade en resa runt jorden i bil. Hon gav sig då iväg i en Ford Model T på ett äventyr som varade i sju år. Det gav henne titeln som den första kvinnan att köra jorden runt i en bil.

– Aloha Wanderwells berättelse är särskilt inspirerande för kvinnliga resenärer, men den uppmuntrar verkligen alla att tänja på sina gränser och utforska nya platser. Jag är stolt över att följa denna legendariska banbrytares hjulspår, samtidigt som jag visar hur den elektriska framtiden för landresor kan se ut. Det kommer att finnas många hinder och utmaningar, men det är en del av det roliga med att resa och jag kommer att dokumentera allt online, berättar Lexie Alford.

Inte första jorden runt-resan i elbil

Lexie är inte den första som kört ett varv runt jorden i en elbil. Men de tidigare resorna har inte uppfyllt de kriterier som krävs för att de ska räknas som ett officiellt världsrekord. Lexie måste köra 28 968 kilometer, passera genom två antipoda punkter (diametralt motsatta punkter) på jordklotet, köra genom minst fem kontinenter och börja och sluta på samma plats.

– Det här är en episk resa för att bevisa vad som är möjligt med en elbil, eftersom vi vet att räckvidd och laddning är de två huvudsakliga bekymmer människor har när de funderar på att byta till elbil. Lexie kommer att sätta laddningsinfrastrukturen på det ultimata testet; om hon kan ta sig runt världen i en elbil, då kan vem som helst använda en i Europa, varje dag, kommenterar Martin Sander, chef för Ford Model e Europe.

Lexie påbörjade sin resa i fredags med start i Nice, Frankrike. Hon kommer att stöttas av en besättning under resan som inkluderar säkerhetspersonal, läkare och ett supportteam för mekanik och elektronik. Varje dag kommer teamet göra riskbedömningar för den kommande etappen.

Aloha Wanderwell vid sin Ford Model T. Foto: Ford.

Aloha Wanderwells resa kommer att vara inspiration och kommer att påverka rutten, men Lexie kommer i slutändan att ta sin egen väg för att hanterar väder, oförutsägbar terräng eller brist på laddningsinfrastruktur.

Följ äventyret

Lexie kommer dela med sig av sin resa genom sin egna YouTube-kanal. Även Ford Europe kommer att dela med sig av äventyret på sin YouTube. (I skrivande stund finns det inga nya uppdateringar).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.