Kia och Hyundai storsatsar på elbilar i Indien

Hyundai och Kia spänner bågen mot världens tredje största bilmarknad, nämligen Indien och det med ett fokus på elbilar. De två sydkoreanska biltillverkarna har tecknat ett avtal med indiske batteritillverkaren Exide Energy Solutions som en del av expansionsplanerna.

De två biltillverkarna förbereder en offensiv med elbilar för den indiska marknaden och avser därför också att lokalisera sin elbilsbatteriproduktion. Det med ett speciellt fokus på den billigare batteritekniken litium-järn-fosfat (LFP).

– Indien är en nyckelmarknad för fordonselektrifiering delvis på grund av regeringens koldioxidneutralitetsmål, vilket gör det avgörande att säkra kostnadskonkurrenskraften genom lokal batteriproduktion. Genom detta globala partnerskap med Exide Energy Solutions Ltd. kommer vi att få en konkurrensfördel genom att utrusta Hyundai Motor och Kias framtida elbilar på den indiska marknaden med lokalt producerade batterier, kommenterar Heui Won Yang, VD och chef för Hyundai Motor och Kias forskning- och utvecklingsavdelningar.

Kia och Hyundai har identifierat Indien som en av de mest lovande fordonsmarknaderna globalt, och landet växer allt snabbare fram som en marknad med fokus på elbilar. Satsningen bär därför en stor strategisk betydelse för de två tillverkarna – med det uttalande målet att bli ”en föregångare inom elbilar på den indiska marknaden”.

Så nyligen som i förra veckan när Kia la fram sin globala strategi inkluderade den planerna på två regionspecifika elbilar i Indien, där en modell var en eldriven variant av Kia Carens.

Kia och Hyndai är inte det enda märket som satsar på elbilar i Indien, nyligen kom också nyheten om att Tesla ska börja tillverka elbilar i Berlin för export till Indien.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.