Här är Volvos el-lastbil som kör 1000 kilometer varje dag

Logistikföretaget Börje Jönsson Group började i september 2021 att köra den eldrivna lastbilen Volvo FM för sina transporter. Nu har lastbilen rullat närmare 50 000 mil på två år. Det hela är ett projekt i nära samarbete med Volvo Lastvagnar för att tänja på gränserna för elektrifieringen av den tunga fordonsflottan. 

Lastbilen rullar sju dagar i veckan mellan Helsingborg och Göteborg, en enkel resa på 240 kilometer. Under sex dagar i veckan kör lastbilen sträckan tur-och-retur två gånger, vilket ger en körsträcka på närmare 1000 kilometer om dagen. För att klara de fyra dagliga körningarna under de sex dagarna i veckan får lastbilen ladda fyra gånger. På söndagar blir det en tur-och-retur-sträcka. 

– 50 000 mil på bara två är är en imponerande strapats för den här eldrivna lastbilen. Det visar att det är möjligt att elektrifiera intensiva och krävande tunga transporter. Detta är ett innovationsprojekt som ger värdefulla lärdomar om exempelvis batteriprestanda. Detta låter oss på sikt förbättra våra lastbilar i serieproduktion, berättar Jessica Sandström, SVP Global Product Management vid Volvo Lastvagnar.

Ulf Jönsson som leder verksamheten vid Börje Jönsson är mycket nöjd över hur väl el-lastbilen presterar.

– Jag är övertygad om att vägtransporter måste bli mer hållbara. Jag är mycket nöjd med den här lastbilens prestanda, den ger bra drifttid och produktivitet. För föraren är det en helt annan upplevelse att köra en elektrisk lastbil. Det är tyst och det finns inga vibrationer, säger han.

Men för att elektrifieringen av den tunga trafiken ska lyckas måste det till betydligt fler snabbladdare för den tunga trafiken menar Ulf.

– Det är här branschen måste ta steget, avslutar Ulf.

6000 ellastbilar i 42 länder

Sedan Volvo Lastvagnar startade serietillverkningen av eldrivna lastbilar 2019 har Volvo levererat runt 6000 lastbil till 42 länder. Volvo erbjuder idag sex stycken olika eldrivna modeller. Målet är att hälften av alla lastbilar man säljer 2030 ska vara helt eldrivna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.