General Motors startar tillverkningen av fem elbilar i höst – här är planen

2024 Silverado EV WT

Amerikanska fordonsjätten General Motors kommer under hösten att rulla igång produktionen av fem stycken nya elbilar. Samtliga nya modeller, förutom en lanseras under varumärket Chevrolet.

Den första modellen att lämna fabriken är pickupen Chevrolet Silverado EV som lanseras i en kommersiell och extra slittålig version kallad Silverado Work Truck. Produktionen har precis kommit igång och de första leveranserna ska starta inom kort. Riktpriset är satt till motsvarande 550 000 kronor.

Efter det kommer Chevrolet Blazer EV gå i produktion innan slutet på det här kvartalet. Modellen är en SUV av modell större. Den kommer att erbjuda en EPA-räckvidd på 450 kilometer med ett pris i USA på 600 000 kronor. Modellen kommer både som bakhjulsdriven och fyrhjulsdriven.

Chevrolet Equinox EV.

Under årets fjärde kvartal kommer produktionen av Chevrolet Equinox EV att rulla igång. Detta är en SUV i storlek med Volkswagen ID.4. Det är också ID.4 som spås bli den största konkurrenten till Equinox. Den kommer att få en EPA-räckvidd på upp till 480 kilometer, och kommer både som framhjulsdriven och fyrhjulsdriven.

Chevrolet har ännu inte kommunicerat priserna för lanseringsversionen av Equinox. Men på sikt är målet att kunna erbjuda en basmodell som kostar motsvarande 350 000 kronor i USA.

Under årets fjärde kvartal startar också produktionen av den civila varianten av Chevrolet Silverado EV som skiljer sig åt från den kommersiella versionen genom mer påkostade material.

Det här blir en extra kraftfull fyrhjulsdriven pickup med en EPA-räckvidd på 650 kilometer. Toppmodellen får en motoreffekt på 754 hästkrafter och ska klara 0 till 100 km/h på runt 4,5 sekunder. Riktpriset för den här modellen ligger på 800 000 kronor.

Femte modellen som går i produktion i år är Cadillac Celestiq. Detta är en unik bil av många anledningar. Den främsta är kanske att varje kund själv har möjlighet att specialbeställa interiören. Priserna startar på runt 3,6 miljoner kronor, men tillkommer gör sedan kostnaden för kundens egna designval. Ett batteri på 111 kWh ska ge en räckvidd på 483 kilometer (EPA). I bilen sitter en dubbla uppsättning motorer med en totaleffekt på 447 kW (605 hk) 

Sedan tidigare tillverkar och levererar GM elbilarna GMC Hummer EV och Cadillac Lyriq. Chevrolet Bolt är också en långvarig volymmodell från koncernen, men den lades ner innan sommaren i väntan på en ny uppdatering.

Siktet på Europa

General Motors har också satt siktet på Europa. Man ser elektrifieringen som en möjlighet att slå sig in på den europeiska marknaden. Tidigare i år kom uppgifter om att GM kan lansera de första modellerna i Europa redan till hösten. Men sedan dess har det varit tyst från GM.

– GM:s europeiska sortiment kommer att vara en ”helelektrisk portfölj” som kommer att bestå av biltillverkarens elbilar över mer än ett märke, berättade GM:s europachef Jaclyn McQuaid.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.