GM kommer till Norden i höst med bara elbilar – här är biljättens modeller

Chevrolet Equinox EV.

General Motors är på väg till Europa och har under det senaste året förstärkt sin europeiska avdelning med fokus på bara elbilar. Försäljningen ska starta till hösten och först ut kan bli de nordiska länderna Norge, Sverige, Danmark och Finland.

GM har inte avslöjat vilka av koncernens bilmärken och elbilsmodeller som kommer att lanseras först. I koncernen ingår Chevrolet, Cadillac, Buick och GMC. Klart är i alla fall att det blir mer än ett märke.

– GM:s europeiska sortiment kommer att vara en ”helelektrisk portfölj” som kommer att bestå av biltillverkarens elbilar över mer än ett märke, berättar GM:s europachef Jaclyn McQuaid.

Här är GM:s elbilar

Chevrolet Blazer EV.

Flest modeller på gång har Chevrolet. Här finns bland annat suvarna Blazer EV och Equinox EV som går i produktion inom det närmaste tiden. GM har tidigare sagt att Chevrolet Equinox ska bli elbilen för den ”breda massan i USA”. Där får den ett riktpris på 30 000 dollar. En utmanare till Volkswagen ID.4 som säkert kan göra succé också i Europa.

Chevrolet Silverado EV.

Chevrolet har också lanserat den eldrivna pickupen Chevrolet Silverado EV. Den ska komma både i både ett lyxutförande och i ett mer arbetståligt slitutförande.

Chevrolet Bolt som funnits några år på marknaden (och en kort period i Europa under namnet Opel Ampera-e) kommer antagligen inte hit. Den modellen ska Chevrolet avveckla i år.

Cadillac Celestiq.

Från Cadillac har man visat upp elbilen Celestiq. Här är det fullt fokus på lyx med en prislapp som överstiger tre miljoner kronor. Modellen kommer byggas i en begränsad upplaga. Också Buick satsar på lyx och visade förra året upp konceptet Wildcat.

GMC Hummer EV.

GMC har i USA redan startat leveranserna av sin omtalade mastodont-pickup GMC Hummer EV. Den eldrivna Hummern är sanslöst stor med ett minst lika absurt stort batteri på hela 212 kWh. Förra hösten presenterade GMC också pickupen Sierra EV som ska utmana rivaler som Ford F-150 Lightning och Ram 1500 REV.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.