Enkät: Räckvidden tillräcklig, nu väntar fler på elbilar med lägre priser

Marknaden trånar efter elbilar och framför allt sådana som är överkomliga prismässigt. Det visar en besöksundersökning som eCarExpo genomförde i samband med elbilsmässan i Stockholm i början av månaden.

Resultatet från undersökningen visar att av de som inte planerar att köpa elbil under de kommande 12 månaderna så är det 47 procent väntar på elbilar med lägre priser. Det betyder att det huvudsakliga fokuset har skiftat från räckvidd till pris.

– För några år sedan, när elbilar var helt nytt, var det just räckvidden som efterfrågades. Men nu verkar det som om människor insett att nästan all deras körning klaras lika bra av en bil med 35 mils räckvidd som en med 60 mil. Idag är det lägre priser som efterfrågas, säger Anna Fägersten som är marknadschef för eCarExpo.

Endast 8 procent av de som inte kommer köpa en elbil inom 12 månader väntar istället på elbilar med längre räckvidd enligt undersökningen.

En bedömning är att den svenska marknaden är mer mogen än andra marknader. Vi har helt enkelt kommit längre i skiftet till elbilar.

– Norge och Sverige är bland de mest mogna elbilsmarknaderna i världen och all ny teknik börjar ju från toppen av marknaden och sedan tar det ett tag innan den sipprar ner… I de stora europeiska bilmarknaderna är elbilar fortfarande nytt och man anpassar därför utbudet efter köpare som vill vara tidigt ute och har råd, kommenterar Gunnar Dackevall är VD för mässarrangören eLife Nordic AB.

Nya spelare steppar upp

Att det varit fokus på premiumsegmentet och dyrare elbilar kan också bero på de senaste årens komponentbrist och leveransproblem. Flera märken har varit tydliga med att man släppt fokus på volym. Istället satsar man på dyrare bilar med högre marginaler, noterar eCarExpo i ett pressmeddelande.

Fisker Pear.

– Det ska bli spännande att se hur snabb branschen är på att känna av vad marknaden säger. Fisker pratade till exempel om att deras nya bil Fisker Pear ska bli billigare än vad någon trott vara möjligt bland annat genom helt nya lösningar. Det känns som om allt fokus på premium öppnar dörrar för nya spelare som vill ta en annan position, avslutar Gunnar Dackevall.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.