Elon Musk: Tesla kan lyckas med fullt självkörande bilar i år

I samband med AI-konferensen World Artificial Intelligence Conference i Shanghai i veckan talade Elon Musk om självkörande bilar och AI. För Tesla är AI en viktig pusselbit för att nå dit, då bilen och dess system måste kunna bearbeta stora mängder data och fatta komplexa beslut.

Under konferensen gav Elon Musk återigen – som så många gånger förut – en tidplan för när Tesla kommer nå en helt självkörande nivå. Han lyfter fram sina egna erfarenheter av Teslas självkörande mjukvara FSD Beta.

– När det gäller var Tesla befinner sig i det här skedet, så tror jag att vi är väldigt nära att uppnå full självkörning utan mänsklig övervakning, inledde Elon.

– Vid tester på amerikanska vägar är det ganska sällsynt att föraren måste ingripa. Så när jag kör en Tesla-bil med den senaste självkörande mjukvaran behöver jag nästan aldrig röra kontrollerna från en destination till en annan, fortsatte Elon.

Elon fortsatte sedan med ett ge en mer precis och tydlig tidsfram:

– Jag tror vi kommer att uppnå full självkörning, det man kallar för 4 eller 5, senare i år. Jag har haft fel om denna förutsägelse förut, men jag känner att vi är närmare den än vi någonsin har varit.

Under sitt framträdande berättade Elon också att han är öppen för att licensera ut Teslas mjukvara för självkörande bilar till andra biltillverkare.

Flera nivåer av självkörning

Hur självkörande en bil är delas in i sex olika nivåer. De flesta biltillverkarna har idag uppnått nivå 2 – en del har nått nivå 3 vilket fortfarande kräver att en förare finns redo att ingripa. Under sitt framträdande var det nivå 4 eller 5 som Tesla siktade in sig på.

Det innebär helt självkörande bilar utan en förare som är redo att ingripa. Skillnaderna mellan de två nivåerna är att nivå 4 är begränsad till vissa förhållanden, medan nivå 5 ska klara autonom körning under alla förhållanden.

Elon Musks framträdande går att se nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.