Elon Musk om Teslas prissänkningar: ”Måste ha priser som folk har råd med”

Arkivbild: Elon Musk i Berlin.

Tesla har kritiserats för sina kraftiga prissänkningar under året. Analytiker har kommenterat att det kommer minska Teslas marginaler medan andra har kritiserat Tesla för att förstöra värdet på andrahandsmarknaden.

I Sverige sänkte Tesla priserna med upp till 150 000 kronor i början av året. Det motsvarande en prissänkning på 22 procent. Tesla kunde sänka priserna genom att man uppnått nya skalfördelar – alltså helt enkelt lyckas öka produktionstempot till betydande volymer.

Inför påskhelgen sänkte Tesla priserna ytterligare i USA, vilket ledde till ny kritik mot Tesla. En av kritikerna menade att Tesla istället borde satsa på reklamkampanjer för att öka efterfrågan på sina elbilar istället för att öka efterfrågan genom sänkta priserna.

Elon Musk valde då att bemöta kritiken via Twitter:

– Så många välbärgade kritiker förstår inte att efterfrågan i stor skala begränsas av överkomliga priser. Det finns en hög efterfrågan på våra produkter, men om priset är högre än vad folk har råd med är efterfrågan irrelevant, sa Elon Musk.

Tesla har i ett mail till Allt om elbil tidigare kommenterat att prissänkningarna går hand i hand med Teslas ”mission” vilket är att påskynda skiftet till en hållbar värld.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.