Toyota presenterar ny strategi och hur det blir med elbilar

Toyota har fått ett nytt ledarskap i form av Koji Sato som tagit över efter den tidigare Toyota-chefen Akio Toyoda. Idag presenterade nytillträdda Koji Sato tillsammans med sina ledningskollegor hur de vill leda Toyota och vilken riktning företaget ska ta i framtiden.

Den som hoppas på ett fullt fokus på elbilar blir dock besviken. Toyota kommer i princip fortsätta ungefär som man gjort med ett stort fokus på hybridfordon under de kommande åren. Man kommer också fortsätta utveckla bränsleceller.

Elbilar blir bara en del av verksamheten och kommer först få en större betydelse på längre sikt.

– Först kommer vi att fullständigt genomföra elektrifieringen, vilket vi kan göra omedelbart. Vi kommer att stärka försäljningen av hybridfordon, inklusive på tillväxtmarknader, och öka antalet plug-in-hybrider. Vi kommer att utöka vårt sortiment av batteridrivna elfordon (BEV) som är ett viktigt alternativ under de kommande åren, berättar Koji.

Nya chefen Koji Sato.

Det kan låta splittrat, men Toyota säger att man kommer att lansera tio nya elbilar till 2026. Det med målet att nå en årlig försäljningsvolym på 1,5 miljoner elbilar om året.

Ny generation elbilar

Toyota väljer däremot att lägga ett större fokus på att utveckla en ny generation elbilar med lansering först runt 2026. Framtidens elbilar kommer nämligen kunna erbjuda nya möjligheter som andra bilar inte kan erbjuda och det ser Toyota som en styrka.

– Samtidigt förbereder vi oss för framtiden. Som en av våra ansträngningar kommer vi att göra vårt yttersta för att utveckla nästa generationens elbilar och skapa nya affärsmodeller, berättar Koji.

En av styrkorna Toyotas nya ledarskap ser med elbilar är att de kan vara med och balansera elnätet. Tillsammans kan elbilar öka samhällets samlade energisäkerhet. Detta är ett område som Toyota kommer att utforska ytterligare.

Elbilen gör det också möjligt att göra bilar med en större frihet. Genom mjukvara och hårdvara blir det möjligt för föraren att själv anpassa bilens ”körkänsla”. Föraren kan själv välja hur bilen kör, svänger och stannar. Genom att erbjuda den friheten kommer Toyota att kunna leverera elbilar som förarna tycker är roligare att köra.

Elbilar med längre räckvidd

Den nya generationen kommer även på andra sätt att ”helt och hållet skilja sig från de som finns idag”. Bättre teknik ska bland annat ge bättre räckvidd.

– Denna nya generation av elbilar kommer med fördubblad räckvidd genom att använda batterier med mycket högre effektivitet, samtidigt som de erbjuder design och körprestanda för att få hjärtat att galoppera, säger Hiroki Nakajima, ny vice-VD med ansvar för produkter.

På marknader där elbilen redan fått ett fäste, kommer Toyota parallellt med förberedelserna av nästa generationens elbilar, att fokusera på att bredda bZ-serien och betydande utöka produktsortimentet.

Bland konkreta produkter nämner Toyota att man till 2025 kommer att lansera en större eldriven SUV med sex till sju sittplatser i USA. I Kina har man nyligen lanserat Toyota bZ4X och bZ3 och dessa kommer att kompletteras av två ytterligare lokalt utvecklade modeller under nästa år.

Toyota har också siktet på utvecklingsländer. Här finns en begynnande efterfrågan på elbilar. Här kommer man bland annat att introducera en eldriven pickup och en liten kompakt elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.