Tesla har gjort 5 prissänkningar i USA bara i år

Foto: Tesla

Under de senaste månaderna har Tesla genomfört flera prissänkningar på sina bilar. Den största och mest uppmärksamma prissänkningen var antagligen den som Tesla gjorde i början av året som också påverkade den svenska marknaden.

I Sverige sänkte Tesla priserna med upp till 22 procent där Tesla Model Y RWD sänktes med 150 000 kronor över en natt. Även Tesla Model 3 fick en prissänkning med upp till 110 000 kronor.

I USA har prissänkningarna inte riktigt varit lika stora, men desto mer frekventa. Bara under det här året har Tesla gjort fem prissänkningar, skriver Reuters. Den senaste nu inför påsken, där Tesla sänkte priserna på Model 3 och Model Y med 10 000 respektive 20 000 kronor.

Dessutom sänkte man priserna med närmare 50 000 kronor på de dyrare modellerna Tesla Model S och Model X.

Analytiker som Reuters citerar menar att prissänkningarna kan skada Teslas marginaler. Samtidigt har USA också infört ett tuffare bonussystem för att gynna inhemsk av produktion elbilar med lika lokala komponenter, något som bland annat göra att Tesla Model 3 RWD får en sänkt bonus.

I USA har priserna för Model 3 sjunkit med 11 procent sedan årsskiftet, och 20 procent för Model Y. Nu kostar en bakhjulsdriven Tesla Model 3 från 440 000 kronor, före skatter och subventioner. Motsvarande modell kostar i Sverige 519 990 kronor (skatter inkluderat).

Den populära Tesla Model Y Long Range kostar från 555 000 kronor, motsvarande variant i Sverige kostar 634 990 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.