Tesla stäms efter att anställda påstås ha spridit känsliga filmer

En Tesla-ägare i Kalifornien har lämnat in en stämningsansökan där biltillverkaren anklagats för att ha kränkt kunder. Anledningen är uppgifterna om att anställda på Tesla spridit filmer som filmats från kunders bilar, ett avslöjande som Reuters rapporterade om i veckan.

Filmerna ska de anställda ha spridit i ett internt meddelandesystem på Tesla. Något som nio tidigare anställda bekräftat för Reuters. Filmerna föreställer allt från vardagliga händelser som kunder tvättar sina bilar, till barn som leker runt bilarna men också olyckor och andra mer dramatiska eller intima händelser.

Enligt Tesla är filmerna anonyma och inte kopplade till ett enskilt fordon. Uppgiftslämnarna påstår dock att det ska gå att se var filmerna spelats in. Därför kan det också vara möjligt att identifiera ägare och de avbildade personerna.

Bakom stämningen står Tesla-ägaren Henry Yeh som lämnat in en grupptalan ”mot Tesla på uppdrag av honom själv, och andra i liknande situationer.” Grupptalan inkluderar alla som ägt eller leasat en Tesla under de senaste fyra åren.

Henry Yeh menar att Tesla-anställda ska ha spridit bilder och filmer för deras egna ”smaklösa och skadegörande underhållning” och för att ”förödmjuka de smygfilmade”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.