Elbilar från Toyota GR ska kunna få motorstopp

Toyotas prestandadivsion Gazoo Racing håller på att utveckla en elbil som ska efterlikna en sportbil med förbränningsmotor. Den ska vara så realistisk att den kan få motorstopp om föraren misslyckas med att hitta dragläget.

Uppgifterna kommer från den förra Toyota-VD:n, och numera styrelseordförande, Akio Toyoda i samband med ett framträdande på biltävlingen Le Mans.

– Jag hade faktiskt nyligen möjlighet att provköra en elbil från Gazoo Racing som vi jobbar på. Jag vet inte om den bilen kommer att komma ut på marknaden ännu, men den första prioriteringen för dessa typer av bilar är att de måste vara roliga att köra, oavsett vilken drivlina de använder, berättade Toyoda rapporterar AutoCar.

En sådan bil kommer dras med flera attribut som vi känner igen från en bil med en förbränningsmotor. Det inkluderar allt från en kopplingspedal, växellåda och fejkat motorljud.

– Den största skillnaden mot andra elbilar som vi utvecklar är att när du är i GR-elbil kan du faktiskt höra motorljudet, även om du inte känner lukten av bensin, berättade Toyoda.

– Det finns också en manuell växellåda och även en koppling. Om du satte någon i bilen och bad dem att köra den och gissa drivlinan skulle de förmodligen inte kunna gissa rätt, fortsatte Toyoda.

Lexus har visat växellåda till elbilar

I slutet på förra året i samband med premiären av en nytt elbilskoncept demonstrerade Toyotas premiummärke Lexus en manuell växellåda med motorljud. Det kan du se i videon nedanför:

Då berättade Lexus att kopplingen och växellådan inte är direkt kopplade till motorn. Istället simulerar man känslan genom att elektroniskt styra vridmomentet på elmotorn. Det gör det möjligt för elbilen att rulla bakåt vid start i en uppförsbacke, eller realistiskt simulera ett motorstopp hos en dålig förare.

I förra veckan beskrev Toyotas nya ledning mer i detalj hur man ska lansera flera nya banbrytande elbilar genom sin nya division EV Factory. Den första nya generationen elbilar producerade under den nya enheten kommer 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.