Nu kommer HiPhis elbilar till Europa – ohämmad lyx, prestanda och teknik

Kinesiska elbilstillverkaren HiPhi har gjort sig ett namn hemma i Kina genom allt annat än ordinära och slätstrukna elbilar. Här är det fokus på lyx, prestanda och avancerad teknik. Nu är det klart att märket kommer till Europa efter sommaren.

Först ut är de tyska och norska marknaderna. I Tyskland kommer man dessutom att öppna den första europeiska visningslokalen, en HiPhi Hub på Münchens flygplats. Klart är också priserna för de två marknaderna.

Till Europa tar HiPhi med sig tre modeller. Den extremt lyxiga suven HiPhi X, den mer teknikorienterade sedanmodellen HiPhi Z, samt den mer nedtonade nykomlingen HiPhi Y. De första kundleveranserna ska starta redan efter sommaren.

Suven X har två motorer med en totaleffekt på 440 kW (590 hk), och ska klara 0 till 100 km/h på runt 3,9 sekunder. Från ett batteri på 97 kWh får den en räckvidd på 460 kilometer. Modellen kan fås med två eller tre stolsrader och blir då antingen fyr- eller sexsitsig.

Priset på HiPhi X kommer att starta på 109 000 euro i Tyskland. I Norge blir startar priset på 1,64 miljoner norska kronor.

Sedanmodellen Z har ett batteri på 120 kWh med en räckvidd på 555 kilometer. De två motorerna producerar tillsammans 494 kW (655 hk) och tar bilen från 0 till 100 km/h på 3,8 sekunder. Den går att få som fyra eller femsitsig.

Z startar på 105 000 euro i Tyskland, och i Norge 1,11 miljoner norska kronor.

Nyligen visade HiPhi också sin tredje modell Y som blir något mer nedtonad. Den var tidigare sagt att leda satsningen i Europa. Men ännu finns inga detaljer om drivlinan eller några klara priser på denna modellen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.