Elbilar billigare än bensinbilar om sju år

Foto: KTH

Om priset på litiumbatterier fortsätter att sjunka i den takt som de gör nu i kombination med att massproduktionen av elbilar fortsätter kommer elbilen bli billigare än bensinbilen år 2025. Det spår forskare vid forskarorganisationen Bloomberg New Energy Finance.

“Försäljningen av elbilar kommer att fortsätta att öka under de kommande åren, men för att elbilen verkligen ska nå ut till den stora massan måste priserna gå ned”, säger Colin McKerracher, transportanalytiker vid forskningsorganisationen.

Till 2030 bedöms batterikostnaden sjunka med 67 procent. Idag är ungefär halva kostnaden för elbilen dess batterier, och ett prisras kommer ha en ordentlig inverkan på bilens kostnad.

Sverige förbjuder dieselbilar

Regeringen har satt klimatmålet att Sverige ska bli fossiloberoende till 2030. En sådan faktor, eller det nyliga initiativet att kommuner ska kunna införa miljözoner där de kan förbjuda dieselbilar på vissa platser från 2022 är fler åtgärder som kan bidra till en ökad efterfrågan i Sverige, och ge elbilen en skjuts.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.