Därför ångrar vissa sitt köp av elbil

Elbolaget Tibber har genomfört en undersökning om hur Sveriges elbilsägare ser på sitt köp av elbil. Undersökningen visar att de flesta är nöjda. Hela 84 procent säger att de inte ångrar sitt köp.

Men så finns det också en del som faktiskt någon gång ångrat sitt köp. På frågan om varför svarade 34 procent av de som ångrat sitt köp att de anser att räckvidden är för dålig. Den andra mest vanliga anledningen, med 11 procent, var att man tyckte det var svårt att hitta laddningsmöjligheter.

Vad är det främsta skälet till att du skulle ångra ditt elbilsköp?

  • Det är för dyrt att ladda den 7%
  • Det är för krångligt att ladda den 5%
  • Räckvidden är för dålig 34%
  • Det är för svårt att hitta laddmöjligheter 11%.

– Även om elbilens räckvidd har varit föremål för omfattande diskussioner, verkar majoriteten av elbilsägarna generellt sätt vara nöjda med sina bilar. Jag är även glad att se att majoriteten av elbilsägare inte verkar tycka att det är dyrt eller krångligt att ladda sin elbil, vilket är en vanlig missuppfattning, säger Tobias Aspenberg, elbilsexpert på Tibber.

En stor del elbilsköpare skriver också att de har blivit mer medvetna om sin elkonsumtion sedan de köpte sin elbil. Det svarar hela 61 procent.

– Att äga en elbil idag är betydligt lättare och smidigare än det var för bara några år sedan. Idag har de flesta en laddbox därhemma som de laddar sin elbil genom och genom tjänster såsom smartladdning kan man sänka sina körkostnader rejält. Ungefär hälften av elbilsägarna i Sverige väljer att använda smartladdning för sina fordon. Detta innebär att resterande elbilsägare fortfarande har potential att minska sina körkostnader ordentligt, avslutar Tobias.

Undersökningen genomfördes av Norstat på uppdrag av Tibber mellan den 22 januari 2024 och 5 februari 2024 med 1000 svarande elbilsägare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.