Easee avslutar sin rättsprocess mot Elsäkerhetsverket

Easee meddelar idag att man beslutat att avsluta den rättsliga processen mot Elsäkerhetsverket gällande försäljningsförbudet av Easee Home och Charge i Sverige. För ett år sedan satte Elsäkerhetsverket försäljningsstopp för laddboxarna då man menade att de inte uppfyllde säkerhetskraven som förväntades. Något som Easee alltså då valde att överklaga i domstol.

– Rättegången handlade inte om produkternas säkerhet. Vårt beslut att lägga ner rättegången är strategiskt. Vi vill prioritera säkerheten, säkerställa efterlevnad av myndigheternas krav och prioritera dialog, säger Erik Færevaag, tillfällig VD på Easee.

Easee medger i ett utlåtande att ”den tekniska dokumentationen för Easee Home och Easee Charge inte var tillräckligt på plats när produkterna släpptes på marknaden”. Parallellt med rättsprocessen har Easee behövt presentera en åtgärdsplan för Elsäkerhetsverket. Den lämnade bolaget in i mars och väntar nu på återkopling.

– Vi vill åtgärda de brister som Elsäkerhetsverket pekade på i sitt ursprungliga beslut. Samtidigt har vi begärt vägledning om de inte skulle vara nöjda med den metod vi använder för att visa att vi uppfyller branschkraven, säger Lene Kristin Wilhelmsen, Chief Governance Officer på Easee.

Ledde till uppsägningar

Easee summerar det senaste året som ett intensivt år. Försäljningsförbudet i Sverige ledde till store konsekvenser för det norska bolaget som blev tvunget att minska sin personalstyrka med flera hundra i augusti förra året.

Sedan dess har Easee också lanserat en ersättningsprodukt till de omtvistade laddboxarna kallad Charge Lite.

– Det senaste året har varit intensivt med stora förändringar och förbättringsarbete. Samtidigt har företaget lyckats lägga ner stora resurser på att få nya produkter på marknaden. Det säger något om styrkan i denna organisation. Nu önskar vi att se framåt, kommenterar Kjetil Næsje, styrelseordförande på Easee.

I oktober 2023 tillträdde Erik Færevaag rollen som tillfällig VD i Easee för att leda bolaget ur krisen.

– Då blev första prioritet att få företaget på rätt kurs igen, och det har vi lyckats med, tack vare de anställda, bra samarbetspartners och investerare som har stor tro på både människorna och produkterna, avslutar Kjetil Næsje.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.