Danska uppfinningen EV Firegun släcker branden i en elbil på minuter

Danska företaget Jøni Aabybro har specialiserat sig på brandsläckningsutrustning för bilar. Nu har företaget lanserat en serie produkter speciellt utvecklade för att släcka bränder i elbilar. En av de snabbaste metoderna för att släcka och kontrollera en brand i ett elbilsbatteri är att fylla det med vatten.

Det är precis vad Jøni Aabybros senaste brandkämpningsprodukt gör. EV Firegun är ett verktyg som kombinerar en borr och en släckningslans så att brandmännen på några sekunder kan borra sig in i batteripaketet. Till lansen ansluter man sedan vattenslangen för att snabbt fylla batteriet med vatten.

Björn Nyland har träffat Jan från Jøni Aabybro som demonstrerar produkten.

– Det finns ingen anledning för folk att ska säga att de inte vill ha en elbil av den anledningen att den är farlig på grund av brand. Det är löjligt. Vi vet statistiskt att en elbil inte brinner lika ofta som en fossilbil, men när den brinner har den varit i media eftersom det har tagit så lång tid att släcka branden, säger Jan.

– Vi har testat EV Firegun med brandmännen i Köpenhamn. De har sett och provat den och jag får bara positiv respons, fortsätter Jan.

MSB testar snarlik teknik

Släckningsmetoden som EV Firegun använder är inte ny i sig. Även svenska MSB har framgångsrikt testat snarlika metoder där man vattenfyller batteriet med hjälp av en skärsläckare.

De gedigna forskningsarbetet har visat att det är en av de mest effektiva och säkra metoderna för att bekämpa en brand i en elbil där också elbilsbatteriet tagit eld.

MSB visar att det är möjligt att släcka en brand i en elbil på runt 10 minuter. Det inkluderar först att släcka den övertända kupén, ta sig igenom höljet i batteripaketet och fylla det med vatten.

Läs mer: MSB släcker en elbilsbrand på 10 minuter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.