Honda lanserar amerikanska elbilen Prologue med teknik från GM

Honda Prologue.

Honda lanserade tidigare i år sin nya elbil Honda e:Ny1 i Europa. I USA har däremot kunderna helt andra krav och kräver betydligt större bilar. Så därför lanserar Honda nu elbilen Honda Prolouge som är utvecklad tillsammans med General Motors för att passa de amerikanska kunderna.

Prologue är designad av Honda Design Studio i Los Angeles med hjälp av VR för att snabbt få ut, vad man beskriver, ”ett enkelt och rent neo-robust designkoncept”. Den mellanstora suven har fått en bred och låg profil med fokus på god aerodynamik som ska maximera effektivitet och räckvidden. En lång hjulbas på 3,09 meter ska säkerställa en rymlig interiör.

Den elektriska plattformen från GM har gett Honda Prolouge ett batteri på 84 kWh som ska erbjuda upp till 480 kilometer i räckvidd på en laddning. Snabbladdning är möjligt med upp till 155 kW och på 10 minuter ska det vara möjligt att ladda på med 100 kilometer körsträcka.

Prologue är fyrhjulsdriven med en uppsättning motorer som levererar 214 kW (228 hk). Vid ett senare tillfället kommer också en tvåhjulsdriven variant.

Stora mugghållare

Målet med interiören är att förmedla en sportig och modern känsla. Framför ratten gömmer sig ett digitalt instrumentkluster på 11 tum som kompletteras av en pekskärm på 11,3 skärm. Kupén har också fått en bred mittkonsol med klassledande förvaringsutrymmen och extra stora mugghållare för 0,9-litersflaskor (32 oz.).

Instegsmodellen av Prolouge kommer att kosta från 40 000 dollar i USA, före skatter och avgifter. De första leveranserna ska starta till våren 2024.

– Premiären av den helt nya Honda Prologue är en avgörande milstolpe för varumärket när Honda börjar ta klivet till vår framtid med nollutsläpp. Prologue är ett passande namnet för vår första volym-elbil. En elegant, sportig och rymlig SUV som kommer bana vägen för vårt mål att bara sälja elbilar till 2040, säger Lance Woelfer, assisterande vicepresident för Honda National Auto Sales, American Honda Motor Co.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.